Samen verantwoordelijk voor het riool

De gemeente zorgt ervoor dat iedereen gebruik kan maken van het riool. U betaalt rioolheffing om daarvan gebruik te kunnen maken. Als gebruiker van het riool moet u het riool zo gebruiken dat het niet verstopt raakt. Het riool is alleen geschikt voor (regen)water, ontlasting, toiletpapier en alles wat door een zeefje kan. Gooi dus geen vochtige doekjes, schoonmaakdoekjes, medicijnen, (frituur)vet of olie in het toilet. Dan raakt het snel verstopt.

Gemeente lost rioolverstopping op gemeentelijk terrein gratis op

Heeft u overlast door water of stank of hoort u borrelende geluiden? Dan heeft u misschien een rioolprobleem. Verstoppingen op gemeentelijk terrein los de gemeente gratis voor u op. Verstoppingen op eigen terrein moet u zelf oplossen. Of uw verstopping op gemeentelijk of op eigen terrein zit, ziet u aan het ontstoppingsstuk. Die zit meestal op de grens van uw grond naar gemeentelijke grond.

  • Ontstoppingsstuk vol water?     > verstopping op gemeentelijk terrein
  • Ontstoppingsstuk leeg?             > verstopping op eigen terrein

Bel de gemeente!

De gemeente weet van veel huizen waar het ontstoppingsstuk zit. Een rioolverstopping meldt u bij de gemeente. Wij zijn 24 uur per dag en in het weekend bereikbaar voor vragen en meldingen over rioolverstoppingen. U kunt ons bellen op 0598 – 37 37 37.

Gemeente vergoedt geen kosten riool- of ontstoppingsbedrijven

Neem niet meteen contact op met een riool- of ontstoppingsbedrijf. Kijk eerst waar de verstopping zit. De gemeente vergoedt nooit kosten voor het opgraven, schoonmaken, ontstoppen, repareren van het riool of camera-inspecties. Ook niet als blijkt dat de verstopping op gemeentelijk terrein zat.

Als de verstopping op gemeentelijke grond zit en u kosten heeft gemaakt voor het opgraven van het ontstoppingsstuk, vergoedt de gemeente deze kosten tot € 100,-. Als blijkt dat de verstopping komt door verkeerd gebruik van het riool door de bewoner worden deze kosten niet vergoed.

Kijk voor meer informatie op: https://www.midden-groningen.nl/rioolverstopping